back to top

Неколку совети за “измолзување” на мајчино млеко – како да ја...

Да почнеме од почетокот во првите неколку саати после породувањето. Измолзувањето на мала количина на колострум (кој во првиот ден после породувањето се лачи во...

Доење на дете после првата година – митови за „продолженото“ доење

0
Гостување на Јасна Апостолски - Николов (Дипломирана медицинска сестра, Меѓународен консултант за доење - IBCLC, Сертифициран едукатор за психофизичка подготовка на трудници) во емисијата...

Болни и оштетени брадавици – Контролна рандомизирана студија

0
Болните и оштетени брадавици се една од причините при која доилките одлучуваат да престанат да дојат. Болката и оштетувањето на брадавиците секако има своја...

Исхрана кај мајки доилки – одговори на најчесто поставуваните прашања

Дали на мајките им требаат повеќе калории додека дојат? Да. На мајките кои дојат генерално им требаат повеќе калории за да ги задоволат своите нутритивни...

Algoral Infant – суплемент за ублажување на симптоми на ГЕР кај...

0
Секоја комбинација на хранење на доенчиња со адаптирано млеко се чини дека е ризик за рефлукс. Иако доењето има заштитна улога, мајките со дете...

Доење на барање или според однапред утврден распоред?

0
Гостување на Јасна Апостолски - Николов во Телма на 0м+

Доењето и вашето ментално здравје

0
Кога станува збор за доење најчесто акцентот се става на продобивките од доењето за бебето и неговиот раст и развој. Но, многу малку се...

Успешни доенечки приказни – Бавно или поспоро зголемување на телесната тежина...

0
Зголемувањето на телесната тежина кај бебето што е на исхрана со мајчино млеко  е еден од многуте знаци дека бебето е во добра здравствена состојба.

“19-ти Мај” – Одбележување на Светскиот ден на дарување на мајчино...

Мајчиното млеко е од клучно значење за опстанокот и здравјето на новороденчето бидејќи има уникатни имунолошки и хранливи својства. Во случаи кога мајчиното млеко...

Нова студија за динамиката на производство на мајчино млеко

5ти Април, 2022 (MIT - Massachusetts Institute of Technology) За прв пат, истражувачите од МИТ извршија голема студија со висока резолуција на клетките во мајчиното...
15,256ФановиМи се допаѓа
1,327СледбенициСледете не
566СледбенициСледете не
453СледбенициСледете не
1,258ПретплатнициПретплата