Ова е прашање кое често го добивам и предизвикува голема загриженост кај мајките. Бидејќи во овие случаи мирисот на мајчиното млеко е навистина непријатен. Затоа, денес објаснуваме што ја предизвикува оваа промена во мирисот и што да правиме со тоа.

Зошто ова мајчино млеко мириса лошо?

Млекото веројатно има многу карактеристичен кисел мирис, па дури и може да има метален вкус, како сапун или горчлив.Ако мириса кисело, тоа е многу веројатно поради дејството на ензимот липаза врз содржината на маснотии во мајчиното млеко.

Што е липаза?

Липазата е ензим кој се наоѓа во мајчиното млеко, чија мисија е претходно да ги вари масните глобули во млекото. Липазата ги разградува мастите, па на телото на бебето му е полесно да ја свари и асимилира оваа маст. Затоа, функцијата на липазата е извонредна и многу корисна за бебето.

Активност на липазата:

-ја поддржува способноста на доенчето да ги вари мастите со тоа што се осигурува дека молекулите на мастите остануваат добро измешани во млекото во мала, лесно сварлива форма.

-ги разградува триглицеридите за да ослободи хранливи материи растворливи во масти.

-ослободува слободни масни киселини кои обезбедуваат имунолошки ефекти (антибактериски, антивирусни и антипротозои).

-штити од инфекција со цревни паразити како што се Giardia и Cryptosporidium.

Молекулите на маснотиите во вашето млеко се опкружени со мембрана. Целта на оваа мембрана е да ја спречи липазата, ензим во млекото кој му помага на бебето да ги разгради (вари) молекулите на млечните масти.

Кога го замрзнувате мајчиното млеко, оваа заштитна мембрана се уништува и липазата е слободна да ги разгради сите молекули на маснотии. Ако имате млеко со висока концентрација на липаза, ова може да предизвика вашето млеко да има кисел вкус.

Можеби ќе ви се допадне:   Кошница за новороденче – "Што ви е потребно при подготовките за вас и вашето бебе"?

Но, зошто тоа не се случува кај мојата пријателка?

Бидејќи количините на липаза се разликуваат во секое мајчино млеко, некои мајки имаат млеко со повеќе липаза или мајчино млеко кое полесно се активира. Затоа не сите мајки имаат проблеми со липазата во млекото и не го чувствуваат киселиот вкус при одмрзнување на замрзнато мајчино млеко.

Дали ова млеко е лошо за моето бебе?

Не, ова мајчино млеко не е лошо за вашето бебе. Нема да се разболат и не е случај млекото да се расипало.

Всушност, бебињата веќе го знаат овој вкус на мајчиното млеко. При варење на млекото веќе во желудникот липазата ги разградува мастите, па тој вкус е веќе познат на бебињата.

Доколку одмрзнатото млеко има мирис на риба и метален вкус?

Ако вашето млеко има вкус или мирис на риба или метален вкус, можеби се случува нешто што се нарекува хемиска оксидација. Не знаеме многу за овој феномен, но мислиме дека тоа се случува кога молекулите на кислородот комуницираат со природните полинезаситени масни киселини во вашето млеко. Оксидацијата на масните киселини во млекото може да биде под влијание на времето на складирање на млекото, температурите на одмрзнување и потенцијално дури и изложувањето на светлина.Ова млеко е исто така 100% безбедно за пиење на бебето – не е расипано.

За да ги намалите вкусовите и мирисите предизвикани од оксидација, експертите препорачуваат веднаш да го замрзнете свежото млеко, да се обидете да го чувате млекото подалеку од изложување на светлина и да ги намалите полинезаситените масти во вашата исхрана (работи како лосос, растителни масла и некои јаткасти плодови и семки се богати со полинезаситени масти).

Можеби ќе ви се допадне:   Бременост и матични клетки од папочна врвка

Некои бебиња го одбиваат одмрзнатот млеко со ваков вкус, што треба да направиме?

Некои бебиња можат да го одбиваат на почетокот но, подоцна веќе ќе го препознаат вкусот. Некои бебиња воопшто не го прифаќаат едноставно сакаат свежо мајчино млеко. Понекогаш не се работи за вкусот и мирисот на млекото едноставно бебињата преферираат хранење на града, а го одбиваат шишето.

Дали можеме да спречиме одмрзнатот млеко да има ваков вкус и мирис?

  • Брзо изладете го свежо измолзеното мајчино млеко со ставање на шишето во сад исполнет со вода и мраз.
  • Неколку минути подоцна, веднаш замрзнете го млекото.
  • По два или три дена, одмрзнете го млекото и тестирајте го вкусот на млекото.

Ако млекото има добар вкус, не треба да го загревате, по одмрзнувањето веднаш дајте му го на бебето.

Доколку и после овој совет мајчиното млеко повторно има кисел или метален вкус пробајте го следниов начин пред замрзнување.

  • Ставете го млекото во сад за загревање.
  • Гледајте го млекото во секое време.
  • Кога ќе видите како се појавуваат мали меурчиња на страните на садот, исклучете ја топлината.
  • Извадете го млекото од садот  и веднаш изладете го во ладен сад со вода и мраз.
  • Потоа можете да го замрзнете млекото.
  • Одмрзнете од ова млеко мала содржина и пробајтего вкусот и мирисот. Одмрзнатото млеко сега треба да има помалку интензивен вкус.
  • Ако имате термометар за готвење, можете подобро да го контролирате процесот, да го загреете млекото до 60 степени, потоа ќе биде подготвено да се излади и замрзне.

Ако млекото е кисело кога го одмрзнувам или го вадам од фрижидер, дали можам да го загреам за да го сменам вкусот?

Можеби ќе ви се допадне:   Првите часови од животот на бебето - Дел 2

Не. Штом липазата ќе делува на млекото, процесот на загревање повеќе не е ефикасен, бидејќи масните глобули се поделени и нема можност да се промени тоа.

Се надеваме дека оваа информација ви е корисна, но ако имате потешкотии да го контролирате разградувањето на липазата во вашето измолзено мајчино млеко, запомнете дека тоа е, и покрај се, прекрасна функција на мајчиното млеко.

Пишува: Јасна Апостолски Николов-дипл.мед сестра,IBCLC- Меѓународен сертифициран консултант за доење, сертифициран едукатор за психофизичка подготовка на трудници