Многу нови мајки се прашуваат дали треба да избегнуваат одредени видови храна додека дојат, но одговорот е не. За повеќето мајки кои дојат, нема храна што треба да ја избегнуваат. Но, има некои видови храна кои предизвикуваат диспепсија во стомакот кај вашето бебе. Одредени видови храна предизвикуваат зголемено присуство на гасови кај новороденчето, кои пак понатаму ги потенцираат инфантилните колики(грчевите кои се појавуваат кај новороденчето).

Проверете го вашето бебе за симптомите наведени подолу, истите може да значат дека вашето бебе има алергија или чувствителност кон нешто што го јадете:

  • Дијареа, повраќање, зелени столици со слуз и / или крв
  • Осип, егзема дерматитис, уртикарија, сува кожа
  • Пребирливоста за време и / или по хранење
  • Несреќен плач долго време
  • Ненадејно будење со непријатност
  • Отежнато дишење или кашлање

Разговарајте со лекарот на вашето дете ако забележите некој од овие симптоми. Ако вашето бебе некогаш има проблеми со дишењето, јавете се на Брза помош или отидете во најблиската прва помош.

Ако вашето бебе е чувствително на храната што ја јадете, како што е кравјо млеко, може веднаш да ги забележите овие знаци на реакција или неколку часа по доењето. Симптомите може да траат до еден ден.

Запишете каква храна јадете и кога ќе забележите симптоми кај вашето бебе тоа ќе ви помогне да дознаете која храна предизвикува симптоми кај вашето бебе. Тогаш не можете да ја јадете оваа храна две или три недели за да видите дали симптомите на вашето бебе исчезнуваат. Откако ќе престанете да ја јадете храната, симптомите на вашето бебе треба да исчезнат за една до две недели. По неколку месеци, кога вашето бебе е постаро, може да ја јадете храната повторно без вашето бебе да има било какви симптоми.

Можеби ќе ви се допадне:   Колку често треба мајката да се одмолзува?