По секое измолзување, можете:

 • Да го чувате го млекото на собна температура. Мајчиното млеко по измолзување можете да го чувате до 4 часа на собна температура (до 25 °C).
 • Да го чувате го во ладилник. Мајчиното млеко по измолзување во ладилник можете да го чувате до 4 дена.
 • Да го ставите млекото во замрзнувач. Ако не го користите млекото кое е во фрижидер во текот на 4 дена по измолзувањето, замрзнете го веднаш по измолзувањето.
 • Да користите кулер пакети. Може да го ставите мајчиното млеко во пикник фрижидерчињата или изолирани кулер пакети со замрзнат мраз до 24 часа по измолзување. По 24 часа во пикник фрижидерчињата мајчиното млеко треба да се чува во фрижидер или замрзнато.
 • При складирање на мајчиното млеко, употребувајте садови за чување на мајчино млеко, кои се направени за замрзнување на мајчиното млеко. Можете исто така да користите чиста чаша или тврди шишиња без БПА (Бисфенол А ) со тесни фитинг капаци. Не користете садови со рециклираниот број 7, кој може да содржи БПА. Не користете шишиња за еднократна употреба или други пластични кеси за чување на мајчиното млеко.
 • Шишињата за чување или кесите за ладење или замрзнување на вашето мајчино млеко исто така се квалификуваат како опрема за доење која се ослободува од данок. Повеќето осигурителни планови  имаат обврска да ги опфатат сите материјали за доење, покрај пумпите за одмолзување и торбите за чување,. Јавете се во осигурителната компанија за да дознаете повеќе.
 • Погледнете го нашиот водич за чување на свежо мајчино млеко или научете ги советите за замрзнување на мајчино млеко.
Можеби ќе ви се допадне:   Измолзување на мајчино млеко

Начин на чување: Совети за замрзнување млеко

 • Јасно етикетирајте ги садовите за млеко со датумот на измолзување на млекото. Вклучувајќи го и името на вашето дете, доколку дадилката треба да го храни бебето со вашето измолзено млеко.
 • Замрзнете во мали количини (60-120мл) за подоцнежни дози.
 • Оставете простор во садот при складирање, бидејќи млекото ќе се нарасне кога ќе се замрзне.
 • Затегнете ги капаците на шишето додека млекото не замрзнало целосно.
 • Чувајте го млекото во задниот дел на замрзнувачот, а не на полицата на вратата на замрзнувачот, за да не почне да се одмрзнува.

Складирање: Совети за одмрзнување и загревање на млеко

 • Прво одмрзнете го најстарото мајчино млеко.Тоа е она што прво сте го замрзнале.
 • Мајчино млеко нема потреба од загревање. Некои мајки претпочитаат да го употребуваат млекото кое се одмрзнало на собна температура. А некои мајки го употребуваат ладно.
 • Одмрзнете го шишето или кесата со замрзнато млеко со ставање во фрижидер преку ноќ.

Ако одлучите да го загреете мајчиното млеко:

 1. Чувајте го садот затворен додека се загрева.
 2. Држете го под млаз топла, не врела, вода, или поставете го во топла, не врела вода.
 3. Никогаш не го ставајте шишето или садот со мајчиното млеко во микробранова печка. Бидејќи создава жаришта кои можат да го изгорат вашето бебе и да го оштетат млекото.
 4. Проверете ја температурата со неколку капки на вашата рака пред да го нахранитете бебето. Млекото треба да биде топло, а не врело.
 5. Промешајте го млекото со лажица за да го измешате делот со масти, кое можеби се разделило. Не го тресете млекото.
 6. Користете го мајчиното млеко во рок од 24 часа од одмрзнување во фрижидер. Ова значи дека 24 часа од кога мајчиното млеко не е веќе замрзнато, а не од кога ќе се извади од замрзнувачот.
 7. Кога мајчиното млеко ќе се одмрзне на собна температура или се загрева откако ќе биде извадено од фрижидер или замрзнувач, користете го во рок од 2 часа. Ако ви остане од млекото кога бебето ќе се нахрани, фрлете го во рок од 2 часа.
 8. Немојте да го замрзнувате мајчиното млеко, откако еднаш ќе биде одмрзнато.
Можеби ќе ви се допадне:   Што е рефлекс на исфрлање на млеко за време на доењето?

Водич за чување свежо мајчино млеко за употреба за здрави, доносени бебиња

Место Температура Колку долго Работи кои треба да ги знаете
Работна маса, маса Температура на собата (до 25 °C) До 4 часа Садовите треба да бидат покриени и да се чуваат што е можно поладни. Покривањето на садот со чиста ладна крпа може да го задржи млекото ладно. Фрлете го преостанатото млеко во рок од 2 часа откако бебето е ќе се нахрани.
Ладилник 4°C До 4 дена Чувајте го млекото во задниот дел од фрижидерот. Кога сте на работа, можете да го ставите мајчино млеко во заеднички фрижидер. Осигурете се дека садот е јасно означен.
Замрзнувач -18 °C или поладно Во рок од 6 месеци е најдобро.

До 12 месеци е прифатливо.

Чувајте го млекото во задниот дел на замрзнувачот каде што температурата е најстариот постојана. Млекото складирано на -18 °C или поладно е безбедно за подолго траење, но квалитетот на млекото можеби не е толку голем.

 

Водич за чување на одмрзнато мајчино млеко

  Собна температура (до 25 °C) Ладилник
(4°C)
Замрзнувач -18 °C или поладно
Одмрзнато мајчино млеко 1 до 2 часа До 1 ден (24 часа) Не го замрзнувајте повторно