Бебешката столица е на високо ниво на загрижувачката листа на родителите. Колку често би требало бебето да кака? Дали бебето индицира во кој правец се движи доењето ? Што значи бојата и конзистентноста? Кога треба да бидеме загрижени?

Нормална боја и конзистентност

Првата столица на бебето е црна и со отстоен мекониум, кој бил во стомакот за време на породувањето. Кога доењето се одвива добро, околу третиот ден, столицата на бебињата се менува во “преодна столица”, која има темно зеленикава боја. До петтиот ден, бојата на столицата повторно се менува во жолта боја. Нејзината конзистентност сега (и додека бебето не почне да користи ништо друго освен вашето млеко) може да изгледа како ретка супа од грашок, течна со семенски парчиња во неа. Но, исто така нормално е столицата на вашето бебе да е течна и да нема семиња.

Жолтата столица на бебето претежно е составена од масното ткиво во вашето млеко. Во текот на првите шест недели, бебињата добиваат тежина и обично какаат најмалку 3 до 4 пати на ден со столици барем со дијаметар од 22 мм или поголем. Не постои такво нешто како премногу измет. (Многу измет само значи дека вашето бебе добива многу млеко, што е одлично.) Но, многу малку измет значи дека е време за проверка на тежината.

Доколку вашето бебе е помало од 6 недели, но кака помалу од 3 до 4 пати на ден, или неговата столица не е жолта после петтиот ден, проверката на тежина ќе ви каже дали ова е само нормална варијација или причина за загриженост. Но, по 6 седмици изметот кај некои здрави бебиња кои цицаат е многу поредок, понекогаш дури еднаш неделно. Проверете ја тежината на бебето кај матичниот лекар. Вашата вага нема да ви помогне. Зголемувањето на телесната тежина од околу 25-30 g или повеќе на ден укажува на тоа дека сè е добро. Не е важно која е возраста на вашето бебе, се додека тоа добро качува на тежина, не грижете се ако има помалку столици отколку што сте очекувале.

Причини за зелена столица

  • И покрај тоа што можеби сте слушнале (видете го следниот дел), зелената и кафеава боја се во нормалниот опсег на бои за столица. Тие не се причина да се грижите доколку бебето изгледа добро и му се зголемува тежината. Што може да предизвика зелен измет?
  • Стомачен вирус. Кога вашето бебе е болно, тоа може да предизвика промена на бојата на изметот, кој може да трае со денови. Продолжете со доењето! Тоа е најдобар начин да му помогнете на бебето да се опорави.
  • Преголемо снабдување со млеко. Ако произведувате толку млеко што вашето бебе прима претежно млеко со висок шеќер / нискомаслено млеко, тоа може да го преоптерети стомакот на бебето и да предизвика водени или зелени столици.
  • Неефективно доење. Ако на петтиот ден, столицата на бебето се претвора во зелена боја наместо жолта, како што е случајот со преголемото снабдување, тоа може да биде знак дека бебето не може да ја исцеди доволно градата за да го премине првото млеко со помалку маслено /со високо ниво на шеќер. Но, во овој случај, причина може да биде, проблемот со здравјето или анатомијата (како што е врзаниот јазик). За разлика од преголемото снабдување со мајчино млеко, зголемувањето на телесната тежина на бебето може или не може да биде под просекот. Ова е моментот кога треба да посетите IBCLC (Сертифицирани меѓународни советници за доење).
  • Чувствителност на храна или лек. Кога чувствително или алергично бебе реагира на лек кој го земате, нешто во вашата исхрана или нешто со кое бебето директно се храни, тоа може да резултира со зелена или слузеста столица. Може дури и да видите крв во неа, што не се смета за сериозно.
  • Сензитивноста на храната најчесто се јавува кај семејства со историја на алергија. Кога ова е причината, очекувајте исто така да видите и други физички симптоми, како што се проблеми со кожата (егзема, осип, сува кожа), стомачни тегоби (повраќање, дијареа) или проблеми со дишењето (затнат нос, течење на носот, отежнато дишење, кашлање).
Можеби ќе ви се допадне:   Кафе додека доите: Дали е во ред?

Справување со нерамнотежата на првото-последното млеко?

Многу нови родители можат онлајн да прочитаат дека нерамнотежата на ” првото-последното млеко ” е најверојатната причина за зелениот измет. Овој термин беше напишан во артикл од 1988 година, во кој беа објавени искуствата на неколку мајки кои доеле по распоред, менувајќи гради по 10 минути, иако бебето не завршило на таа страна. Нивните резултати никогаш не се дуплирале, а поновите откритија ги доведуваат во прашање заклучоците на овој артикл. Многумина сега се прашуваат дали дури и постои нерамнотежа на првото-последното млеко. Консултирајте се со сертифициран советник за доење и редовно мерете ја телесната тежина на бебето.

Бидете без грижи

Во повеќето случаи, зелениот измет не е нешто кое може да ве загрижи. Но, тоа помага да се знае што е нормално, можните причини и некои од обичните митови за ова искуство. Ако вашето бебе е здраво и се развива, тоа е најважното нешто кое треба да го знаете.

Грижи за првото-последното млеко

Незнаењето може да биде опасна работа. Ова никогаш не било толку вистинито, како во тековната дебата за првото и последното млеко и нивното влијание врз доењето. Недоразбирањата околу овие концепти предизвикаа анксиозност, вознемиреност, па дури и доведоа до проблеми со доењето и предвремено одвикнување.

Во изданието за одговори поврзани со доењето од 2003 година овие термини се дефинираат на овој начин:

“Млекото кое бебето го добива кога ќе започнете со доење се нарекува” прво млеко “, кое е со голем волумен, но со малку маснотии. Како што хранењето напредува, содржината на маснотии во млекото постојано се зголемува, а се намалувао волуменот. Млекото при крајот на хранењето е со мал волумен, но полно со маснотии и се нарекува “последно млеко” (Мохрабахер и Сток, стр. 34).

Можеби ќе ви се допадне:   Што е анкилоглосија или врзан јазик?

Објаснувањето е дека со едноставно препуштање на бебето “прво да ја заврши првата града” – менувањето на градите кога бебето ќе се повлече самостојно од градите, а не во точно одредено време – мајката може да биде сигурна дека нејзиното бебе добива “правилна рамнотежа на течности и масти “. Откако оваа книга беше објавена, истражувањето го прошири нашето разбирање за првото-последното млеко и одговори на многу од вообичаените прашања кои мајките ги имаат за овие концепти.

Што е тоа што ве загрижува? Збунетоста околу првото и последното млеко доведе до секаква несигурност. Дали постојат два различни видови на млеко? Дали бебето треба да се дои одреден број на минути пред првото млеко одеднаш да се претвори во последно млеко? Може ли бебето да го пропушти последното млеко, доколку цицало кратко? доколку ова се случува често, дали неговата тежина ќе се намали? Понекогаш медицинските работници им кажуваат на доилките  дека треба да го набљудуваат часовникот за да се уверат дека нивното бебе цица “доволно долго за да  го добие последното млеко”, со препорачаниот број минути од советникот. Што навистина треба да знаеме за првото и последното млеко ? И има ли причина за грижа?

Вистината за првото и последното млеко. Истражувањето покажа дека овој концепт не е толку едноставен како што звучи. Вистина е дека мастите се наоѓаат во млечните канали во градите и процентот на маснотии во млекото се зголемува за време на доењето, бидејќи маснотијата се ослободува од каналите за време на млечните исфрлања. Но, реалноста на оваа навидум едноставна динамика не е секогаш како што изгледа.

  • Не постојат “два вида млеко”. И покрај ова вообичаено верување, не постои “магичен момент” кога првото млеко станува последно. Додека бебето цица, зголемувањето на содржината на маснотиите е постепено, со што млекото станува сѐ помасно и помасно со текот на времето, кога градите целосно се испразнуваат.
  • Вкупното млеко кое секој ден се консумира, а не последното – ја одредува телесната тежина на бебето. Незвисно дали бебињата често цицаат во пократки периоди или не цицаат со часови помеѓу хранењата а цицаат подолго, вкупната дневна маснотија всушност не се разликува.
  • Првото млеко не секогаш е помалку масно. Причината за ова е дека содржината на маснотии кај првото млеко во голема мера варира, во зависност од секојдневниот модел на доење. Доколку бебето цица кратко по последното хранење, првото млеко може да биде помасно отколку последното млеко кое се конзумира при другите доења.
Можеби ќе ви се допадне:   Добро припојување на градите

Како функционира ова? Интересно е тоа што првото и последното млеко се концепти кои навистина имаат смисла само при подолги интервали, како што се два до три часа или повеќе, помеѓу хранења. Колку е подолг временскиот јаз меѓу хранењето и пополните гради на мајката, толку е поголема разликата во содржината на маснотии помеѓу нејзиното прво и последно млеко. Овие разлики во содржината на маснотии може да варираат во текот на еден ден дури и индивидуално кај мајките. На пример, кога долгиот период на доењето се јавува во текот на ноќта, при наредното хранење мајчиното прво млеко ќе биде помалку масно отколку во текот на вечерта кога нејзиното бебе почесто ќе цица.

Што е навистина важно. Истражувањата укажуваат на тоа дека нема причина за грижа за првото и последното млеко или присилувњето бебето да се храни подолго. Додека бебето ефикасно цица, а мајката не го намалува хранењето, бебето ќе добие приближно ист износ на млечна маст во текот на денот, без оглед на моделот на доење (Кент, 2007). Ова е затоа што бебето кое почесто цица прима поголемо количество на масти. отколку бебето кое помалку цица. Така, на крајот сето тоа се израмнува.

Она што е најважно за зголемувањето на тежината и растот на бебето е вкупниот волумен на млекото кое се консумира на секои 24 часа. Во просек, бебињата консумираат околу 750 ml млеко дневно (Кент 2006). Што се однесува до растот, не е важно дали бебето зема 30 ml секој час или 95 ml на секои три часа, се додека добива доволно млеко (Мохрабахер, 2010). Всушност, истражувачите откриле дека бебињата го практикуваат честото хранење на традиционалните култури или подолгите интервали како на запад, секојдневно земаат исто количество на млеко (Хартман, 2007) и добиваат исто количество на млечни маснотии. Ајде да го поедноставиме доењето за мајките и еднаш заекогаш да ги прецртаме првото и последното млеко на”загрижувачката листа” и истата да ја замрзнеме.