Изминатава недела, поточно од 11-13. мај 2023 г., се одржа 8-миот Конгрес за доење во Сплит во организација на Европската Асоцијација на Медицина за доење.

Ако бараме еден збор за овој Конгрес, тој би бил: фантастично. И тоа не е само збор! Конгресот ќе биде забележан како таков по многу нешта – фантастичен поради 250 учесници, врвни светски експерти за доење, голем број локални учесници кои ја препознаа важноста на овој единствен научно-стручен собир и ја искористија можноста за меѓународни средби и дружење и најголем број на прифатени и издадени абстракти во списанието “Breastfeeding medicine”.

Преку предконгресниот симпозиум што се одржа паралелно во четвртокот, пријавените присутни имаа можност да слушнат теми од областа на употребата на медикаменти и доењето – Томас Хејл, Катрина Мичел и други; и Индикатори за проценка на доенчиња и мали деца – Најџел Ролинс, Адријано Катанео и Џулијан Вилијамс.

Содржината на Конгресот со исклучителна програма за разговор ги покани светските познатите експерти: Нилс Бергман, Елиен Роу, Ен Еглаш, Илана Лавен, Џек Њуман…

Dr. Jack Newman-Canada

7 членови на HUSD ( Хрватското здружение на IBCLC консултани за доење) учествуваа активно со презентацијата/постер:

Ирена Закарија-Грковиќ, Анита Павичиќ Бошњак, Магдалена Курбановиќ, Јасна Апостолски Николов (Македонија), Зорица Ковач, Јурјана Новоселац, Жељка Скукан Шоштариќ.

Останатите членки од здружението кои земаа учество се: Марица Чарџиќ, Барбара Финдерле, Теута Грдиниќ, Адиса Хотиќ (БиХ), Љиљана Мишковиќ, Бранка Мухиќ, Маја Штимац, Лара Вучковиќ.

Горди сме бидејќи на оваа регионална конференција нашата земја преку нашата претставничка Јасна Апостолски-Николов, единствениот IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) Македонија беше активно вклучена во конференција со постер презентација за приказ на случај од нејзината пракса како сертифициран консултант за доење. Текстот на абстрактот е веќе публикуван во списанието “Breastfeeding medicine” и можете да го прочитате на следниот линк

Можеби ќе ви се допадне:   Qualified® 360* All Chromosomes- Пренатален тест на Bio Save Group

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2023.29239.abstracts

  На конгресот, HUSD (Хрватското здружение на IBCLC консултанти за доење во кое долгогодишна членка е и Јасна Апостолски Николов) имаше изложбен штанд каде беа понудени информативни материјали на здружението како и можност за информирање на заинтересираните за работата на здружението, затоа им благодариме на IBCLC и на членовите на HUSD кои одвоија време да ја промовираат нашата работа, а големо БЛАГОДАРАМ за “дежурството” на штандот (по редослед на „должност на кабината“).

Зорица Ковач – претседателка на здружението, четврток пауза пред- и попладне; Сабота попладне

Јасна Апостолски Николов – единствениот IBCLC од Македонија, четврток ручек

Маја Штимац, петок наутро

Марица Чарџиќ, петочен ручек

Бранка Мухиќ, петок попладне

Лара Вучковиќ, сабота наутро и ручек

Бројните учесники имаа можност за размена на искуства и дружење во ретките слободните часови бидејќи конгресот изобилуваше со предавања на кои повеќе од се секој сакаше да биде присутен. Позитивната енергија и насмевките беа составен дел од Гала вечерата.

Dr. Gina Weissman-Israel

 

За реализицијата на овој регионален конгрес упатена е благодарност до Академијата за медицина за доење, претседателката Ен Келамс, коосновачот на АБМ, Ана Еглаш, членот на Управниот одбор на АБМ, Др.Ирена Закарија-Грковиќ, и Европската академија за медицина за доење предводена од Елиен Роу што овозможија да се реализира 8-миот. Конгрес на Европската асоцијација на медицина за доење во Хрватска и во „најубавиот град на светот“ Сплит!

 

#ABM #EABM #HUSD #IBCLC #Поддршка за доење