Стриите (striae) се вдлабнати ленти кои се појавуваат на стомакот, градите, колковите, задникот или на други места на телото. Тие се чести кај бремени жени, особено во последниот триместар. Стриите не се болни или штетни, но на некои луѓе не им се допаѓа како изгледаат нивната кожа.

Стриите не изгледаат исто. Тие варираат во зависност од тоа колку долго сте ги имале, што ги предизвикало, каде се наоѓаат на вашето тело и од типот на кожа што ја имате.

Вообичаените варијации вклучуваат:

-Вовлечени ленти или линии на стомакот, градите, колковите, задникот или други места на телото – најчеста појава во текот на бременоста (Striae gravidarum)

-Розеви, црвени, црни, сини или виолетови ленти

-Светли ленти кои бледнеат до посветла боја

-Пруги кои покриваат големи површини на телото

Причини

Причината за стрии е истегнување на кожата. На нивната сериозност влијаат неколку фактори, вклучувајќи ја вашата генетика и степенот на стрес на кожата. Вашето ниво на хормонот кортизол, исто така, може да игра улога. Кортизолот – хормон произведен од надбубрежните жлезди – ги слабее еластичните влакна во кожата.

Фактори на ризик

Секој може да развие стрии, но некои фактори ја зголемуваат веројатноста за нивно добивање, вклучувајќи:

-Најчесто се појавуваат кај женскот пол, но се почесто се појавуваат и кај машкиот пол

-Имајќи лична или семејна историја на стрии

-Да сте бремени, особено ако сте млади

-Брзиот раст во адолесценцијата

-Брзо стекнување или губење тежина

-Користење на кортикостероиди

-Операција за зголемување на градите

-Вежбање и користење анаболни стероиди

-Имате генетско нарушување како што е Кушингов синдром или Марфанов синдром

Можеби ќе ви се допадне:   Кошница за новороденче – "Што ви е потребно при подготовките за вас и вашето бебе"?

Универзален третман и лекување на стриите не постои. Она што е важно е да ја негуваме кожата доколлу сме изложени на некои од факторите за ризик за да го спречиме или ублажиме појавувањето на стриите. Препаратите за превенција од појавата на стриите треба да се одбираат внимателно. Тоа треба да бидат препарати кои делуваат на функционалноста на клетките.

Ако сакате да пробате еден од овие креми, лосиони или гелови за да ги избледите стриите, задолжително:

-Користете го производот кога ке се појават раните стрии. Се чини дека третманот има мал ефект врз зрелите стрии.

-Масирајте го производот на вашите стрии. Одвојувањето време за нежно масирање на производот во вашата кожа може да го направи поефективен.

-Нанесувајте  го производот секој ден со недели. За да ги видите резултатите, потребни се недели да се појават.

Референци
Hague A and Bayat A. “Therapeutic targets in the management of striae distensae: A systematic review.” J Am Acad Dermatol. 2017;77(3):559-68.

Stier MF and Hirsch RJ. “Rejuvenation of scars and striae.” In: Hirsch RJ, et alAesthetic rejuvenation. McGraw Hill Medical, China, 2009:224-9.

Ud‐Din S, McGeorge D, et al. “Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016; 30(2): 211–22