Гадење и повраќање во бременоста, често познати како “утринска мачнина, се многу чести во раната бременост.

Утринската мачнина (исто така наречена гадење и повраќање на бременоста) е гадење (чувство на гадење во стомакот) и повраќање што се случува во првите неколку месеци од бременоста. И покрај тоа што се нарекува утринска мачнина, може да трае цел ден и да се случи во секое време од денот.

Најмалку 7 од 10 бремени жени имаат утринска мачнина во првиот триместар (првите 3 месеци) од бременоста. Обично започнува на околу 6-та недела од бременоста и е најизразена околу 9-та недела. Повеќето жени се чувствуваат подобро во вториот триместар, но некои имаат утрински мачнини во текот на бременоста.

Утринската мачнина е непријатна и може значително да влијае на вашиот секојдневен живот. Но, обично се повлекува од 16-тата до 20-тата недела од бременоста и не го изложува вашето бебе на никаков зголемен ризик.

Благата утринска мачнина не ви штети ниту на вас ниту на вашето бебе. Но, ако гадењето и повраќањето станат сериозни (наречено хиперемеза гравидарум), тоа може да предизвика сериозни проблеми за време на бременоста. Кај некои од трудниците е потребна и хоспитализација.

Што предизвикува утринска мачнина?

Не знае со сигурност што предизвикува утринска мачнина. Тоа може да биде предизвикано од низок шеќер во крвта или зголемени хормони за бременост. Утринската мачнина може да биде полоша ако сте под стрес или премногу уморни, ако јадете одредена храна или ако патувате (ако често имате мачнини при движење).

Третман кај утринска мачнина

За жал не постои универзален третман бидејќи секоја бременост е различна и кај секоја трудници мачнините се различно изразени. Консултирајте се со вашиот матичен лекар за соодветни насоки во исхраната или примена на одредени суплементи кои можат да ви ги намалат симптомите на гадење и повраќање.

Можеби ќе ви се допадне:   Опстипација (запек) во текот на бременоста

За полесна бременост без мачнини користете пастили Локомотив.

Локомотив пастили- додаток во исхраната.

Природен препарат на база на ѓумбир, кој помага во намалување на непријатностите и омалаксаноста (чуството на гадење, повраќање и исцрпеност)

Дозирање: деца над 3 години, возрасни и трудници 2-3 пастили во текот на денот, во зависност од состојбата на пациентот.

Совет: Консултирајте се со вашиот матичен лекар пред употреба на суплементи.

За лесни денови без мачнини!