Бебињата генерално се плашат веднаш штом ќе бидат задржани и плачат одреден временски период откако ќе заврши процедурата. Веднаш потоа, на бебето му се нудат градите, доколку е тоа потребно. Многу бебиња брзо се смируваат, додека други им треба малку подолго време за да се смират, додека ги нишка родител или старател. Обично има крварење, кое најчесто престанува додека бебето се смири. Понекогаш, се користат газа и притисок ако крварењето под јазикот продолжува подолго од вообичаеното. Ретко, се користат други средства за да се забави или да се прекине обилното крварење; доколку се потребни, ќе бидете исконсултирани.

Прицврстувањето на бебето може веднаш да се почувствува или може да потрае неколку дена или повеќе за бебето да го користи својот јазик и за подобрување на доењето.

Повеќето родители не чувствуваат потреба да даваат олеснување на болката (ацетаминофен или ибупрофен) по отстранувањето. Некои бебиња се повознемирени од другите, а некои може да ја одбијат градата неколку часа по отстранувањето и, во овие случаи, минимална доза може да биде корисна. По отстранувањето ќе ви бидат обезбедени повеќе информации за давање лекови за ослободување на болка.

Понекогаш ќе слушнеме дека бебето е сеуште претпазливо за хранење или одбивање на градите еден ден по постапката. Долготрајното одбивање на градите е многу ретко.

Заздравување, реплантација и вежби за врзан јазик:

Малиот засек создава рана во облик на дијамант, која се претвора во крем бела, жолта или портокалова боја неколку дена пред целосното заздравување. Ова е нормално лекување во устата и не е знак на инфекција. Обично не се појавува инфекција при отстранување на френулумот кај бебињата.

Можеби ќе ви се допадне:   Проблеми при доењето: Слабо производство на млеко

За време на заздравувањето, површините на раната имаат тенденција да се затворат заедно формирајќи одреден степен на реплантација, кое варира од бебе до бебе. Некои лекари препорачуваат пост третман вежби или нудат помош при минимизирање на реплантацијата. Според нашето искуство, вежбите не се ефикасни за спречување на реплантација и често претствауваат проблем и непријатност за родителите и бебињата. По ослободување на јазикот, не препорачуваме вежби.

Ако има значителна реплантација (што е невообичаено), може да се предложи повторно отстранување.