Што е врзан јазик?

За време на бременоста, како што се развива фетусот,  јазикот се одделува од долното непце. Понекогаш овој процес е нецелосен и дел од ткивото останува – ова се нарекува френулум. Ако френулумот го попречува нормалното движење или функцијата на јазикот, тоа се нарекува “анкилоглосија”, или “врзан јазик”.

Какво е влијанието на врзаниот јазик врз доењето?

За удобно и ефикасно доење, бебето треба да се добро да се прицврсти на градите со широко отворена уста и јазикот напред. Јазикот потоа се движи со движење слично на бранови, кое ја стимулира градата да го ослободи своето млеко и да истекува кон бебето. Вразниот јазик може да отежне бебето да ги прави овие движења и доведува до:

  • Компресирани или болни брадавици, оштетувања на брадавиците и вазоспазам.
  • Зголемен ризик од инфекции на брадавица и на дојката.
  • Бавен проток на млеко, кој може да доведе до:
  • Долготрајните и / или честите доења, го намалуваат производството на млеко и ја забавуваат зголемувањето на телесната тежина.
  • Блокирани канали, блистер и маститис.
  • Потешкотии при прицврстување или одржување на доењето, неможност за цицање.
  • Потешкотии за справување со брз проток, извлекување, задушување, плукање или голтање на воздух.
Можеби ќе ви се допадне:   Каков е вкусот и мирисот на одмрзнато мајчино млеко?