back to top

Што всушност доживуваат бебињата во периодот на ”скок во развој”

0
Овие промени во менталниот и физичкиот развој ги доживуваат како “шок”. Вие родители не размислувајте многу за ваквото чувство. Само замислете си како би...

Доење на дете после првата година – митови за „продолженото“ доење

0
Гостување на Јасна Апостолски - Николов (Дипломирана медицинска сестра, Меѓународен консултант за доење - IBCLC, Сертифициран едукатор за психофизичка подготовка на трудници) во емисијата...

Дохрана – немлечна исхрана

0
ДЕФИНИЦИЈА Во секојдневната пракса под зборот дохрана се подразбира воведување на кашеста храна кај дотогаш хранети доенчиња со мајчино млеко или со адатирано млеко. Но...

Мојата доенечка приказна со близнаци – Марга Маги Настевска Димоска

0
Пред да започнеме со сторијата за доењето би сакала да споменам за краткиот период додека се измолзував односно оддржувањето на лактација, а во мојот...

Рефлуксна болест

0
Некои бебиња развиваат гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕР). ГЕР се случува кога мускулот на отворањето и затварањето  на желудникот  се отвара во погрешни периоди или...

Зошто бебињата икаат?

0
Зошто бебињата икаат? Дали икањето е нормално кај бебињата? Што го предизвикува икањето и што можеме да направиме за да спречиме да икаат? Икањето кај...

Неколку совети за “измолзување” на мајчино млеко – како да ја...

Да почнеме од почетокот во првите неколку саати после породувањето. Измолзувањето на мала количина на колострум (кој во првиот ден после породувањето се лачи во...

Доење на барање или според однапред утврден распоред?

0
Гостување на Јасна Апостолски - Николов во Телма на 0м+

“ПРЕДНО И ЗАДНО МЛЕКО” – има ли причина за сомнеж и...

Понекогаш една погрешна реченица може да ни создаде вознемиреност, паника, проблеми околу доењето па дури и да ги насочи мајките во правец на размислување...

Совети и препораки за трудници и мајки во време на пандемија...

0
Јасна Апостолски - Николов - Дипломирана медицинска сестра - Меѓународен консултант за доење - IBCLC - Сертифициран едукатор за психофизичка подготовка на трудници Здраво Бебе - Центар за...
15,256ФановиМи се допаѓа
1,327СледбенициСледете не
566СледбенициСледете не
453СледбенициСледете не
1,258ПретплатнициПретплата